Virtsakiteet ja -kivet

Yleistä sairaudesta

Virtsakide ja -kivivaivoja sairastavien lemmikkien rakossa ja virtsaputkessa, joskus harvoin myös munuaisissa, on virtsakiteitä ja/tai virtsakiviä. Virtsakiteiden ja virtsakivien muodostuminen riippuu suurelta osalta virtsan happamuudesta (pH) ja virtsan sisältämistä kivennäisistä. Myös aineenvaihduntasairaudet voivat aiheuttaa virtsakivien/kiteiden muodostumista.

Mikäli virtsakiteet/kivet tukkivat lemmikin virtsaputken, eikä lemmikki pysty virtsaamaan, tilanne kehittyy nopeasti hengenvaaralliseksi. Tällaisessa tilanteessa lemmikki on toimitettava nopeasti eläinlääkäriin.

Virtsakide/kivivaivan diagnosointi tapahtuu virtsanäytetutkimuksella. Usein on tarpeen tehdä myös ultraääni-/röntgentutkimus.

Virtsakiviä ja virtsakiteitä on erityyppisiä. Kivityypistä riippuen hoito on osassa tapauksista kirurginen ja joissain tapauksissa voidaan oikean ruokavalion avulla kiteet/kivet liuottaa pois ja uusien muodostuminen pyritään estämään. Hoito riippuu kiteiden/kivien laadusta ja niiden sijainnista. Jotta virtsakiteet/kivet liukenisivat ja uusien muodostuminen estyisi, on koiran ruokinta muutettava sellaiseksi, että virtsan happamuus ja kivennäispitoisuus tulevat virtsakiteiden/kivien muodostumiselle mahdollisimman epäedullisiksi. Koiran on noudatettava ruokavaliota koko ikänsä.

Virtsakivi/kidevaivaa kontrolloidaan virtsanäytetutkimuksilla.

Jaa artikkeli:

Eläinlääkäripäivystyksen aukioloajat laajenevat Oulun Eläinklinikalla 1.10. alkaen.