Valmistautuminen leikkaukseen kotona

Valmistautuminen lemmikkieläimen leikkaukseen.

Lemmikkisi nukutetaan leikkauksen ajaksi. Ennen leikkausta tulee potilasturvallisuuden vuoksi huomioida seuraavaa:

1) Lemmikin on oltava täydellisellä ruokapaastolla vähintään 4-6 tuntia (kissa), 6-8 tuntia (koira) ja juomatta 2 tuntia ennen leikkausta. Jos kyseessä on alle vuoden ikäinen pentu, paastotus erillisen ohjeen mukaan.

Ruoansulatuskanavan leikkauksissa/tähystyksissä paaston tulee olla 12 tuntia. Muutamana leikkausta edeltävänä päivänä ruokana annetaan pehmeää ja helposti sulavaa ruokaa. Vältetään luiden ym. antamista viikko ennen leikkausta.

Jos lemmikille on välttämätöntä antaa paaston aikana ruokaa lääkkeen antamisen yhteydessä, ruoan tulee olla helposti sulavaa ja annoksen mahdollisimman pieni.

Jyrsijöille ja kaneille annetaan ruokaa normaalisti ennen toimenpidettä. Kuljetuksen ajaksi ruoka otetaan pois, jotta lemmikin suu on mahdollisimman puhdas vastaanotolle tullessa.

Varatkaa jyrsijälle/kanille myös klinikalle mukaan maistuvaa tuoreruokaa reilusti toimenpiteen jälkeen annettavaksi.

2) Mikäli mahdollista, lemmikki ulkoilutetaan ennen leikkausta niin, että se ulostaa ja virtsaa ennen vastaanotolle tuloa.

Ennen joitakin leikkauksia (mm. anaalirauhasoperaatio, perineaalityrän korjaus sekä muut peräpään alueen leikkaukset) suolen tyhjentyminen varmistetaan peräruiskeella ja siihen kannattaa varata aikaa. Peräruiske annetaan muutamaa tuntia ennen toimenpidettä, esim. leikkauksen ollessa aamupäivällä, annetaan peräruiske aamulla aikaisin. Peräruiskeen vaikutus alkaa yleensä n. 15 minuutin sisällä lääkkeen laitosta. Peräruiskeen (esim. Toilax- peräruiske) saat joko eläinlääkäriltäsi tai apteekista ilman reseptiä.

3) Turkin ja ihon pitäisi olla vapaat näkyvästä liasta. Mikäli mahdollista, peskää vedellä enin lika ja hiekka pois tulevalta haava-alueelta jo leikkausta edeltävänä päivänä.

4) Lemmikille ei anneta mitään lääkitystä, mistä ei eläinlääkärin kanssa ole etukäteen sovittu. Myös pysyväislääkityksistä (esimerkiksi sydänlääkkeet, sokeritautilääkkeet) on hyvä mainita etukäteen.

5) Jos lemmikillänne on ennestään kauluri tai haavasuojapuku, ottakaa se mukaan potilasta tuodessa.

6) Lemmikki luovutetaan leikkauksen jälkeen vasta kun se on herännyt/ heräämässä. Usein potilas jo kävelee itse, mutta horjuen ja sitä täytyy kävellessä tukea. Huopa tms. lämmin peite, auto ja avustaja kannattaa varata mukaan.

Jyrsijät, kanit ja kissat tuodaan mielellään omassa kantokopassaan. Varatkaa lisäksi myös lämmin peite, huopa, pyyhe tms. mukaan myös jyrsijöille/kaneille.

7) Mikäli leikkauspotilaalle ilmaantuu uusia sairauden oireita, ota yhteys vastaanotollemme. Näin voidaan arvioida, vaikuttavatko ne leikkauksen ajankohtaan tai suoritustapaan.

8) Eläintä ei tulisi jättää yksin kotiin leikkauksen jälkeen toimenpidepäivänä, jos suinkin mahdollista. Usein eläin saattaa nukahtaa uudelleen kotona tutussa ympäristössä. Väsyneen toipilaan tulee antaa levätä rauhassa lämpimässä ja turvallisessa paikassa, mutta jos uni jatkuu pitkään eikä lemmikki herätellessä reagoi selkeästi, täytyy eläinlääkäriin olla yhteydessä.

Lemmikki voi olla lääkeaineiden vuoksi sekava tai tokkurainen ja kompuroi helposti. On tärkeätä huolehtia, ettei potilas pääse loukkaamaan itseään. Levottomuus johtuu useimmiten rauhoitteista ja kipulääkkeistä, harvemmin kivusta. Jos kuitenkin lemmikki vaikuttaa selvästi kipeältä ole yhteydessä klinikalle.

Nukutus laskee eläimen ruumiinlämpöä, siksi on tärkeää pitää lemmikki heräämisvaiheessa lämpimässä. Ruumiinlämpöä olisi hyvä mittailla myös kotona heräilyn aikana.

Koiran normaalilämpö heräämisvaiheessa on noin 38 astetta. Yli 38,8 asteen oleva lämpö on liikaa, jolloin potilaalta otetaan vällyjä pois tai vaihtoehtoisesti eläintä viilennetään esimerkiksi viileään veteen kastetun pyyhkeen avulla.

Kissan normaalilämpö on 38,5 astetta. Yli 39 asteen lämpö on liikaa, jolloin kissaa on viilennettävä veteen kastetun pyyhkeen avulla.

9) Nukutuksessa on aina omat riskinsä, sillä nukutus on rasitus elimistölle. Nukutuskomplikaatiot ovat harvinaisia. Klinikallamme potilaan nukutusta valvoo klinikkaeläintenhoitaja.

Anestesiaturvallisuutta voidaan edistää tutkimalla potilas huolellisesti ennen nukuttamista ja tutkimalla verinäytteistä anestesiapaneeli. Etenkin iäkkäämmille lemmikeille suosittelemme laajempia verikokeita ja tarvittaessa muita tutkimuksia ennen nukutusta vaativia toimenpiteitä.

Mikäli sinulla on kysymyksiä, ole yhteydessä klinikallemme puhelimitse tai sähköpostilla!

Jaa artikkeli:

Eläinlääkäripäivystyksen aukioloajat laajenevat Oulun Eläinklinikalla 1.10. alkaen.