Nenäpunkki on kiusallinen riesa
Vaikuttaako koirasi hajuaisti heikenneen? Vuotaako sen kirsu? Hankaako se kuonoaan esimerkiksi huonekaluihin? Saako se outoja “kohtauksia”, joissa se ikään kuin ryystää ilmaa sisäänsä? Koirassasi voi asustella pieni ja kiusallinen nenäpunkki.
Nenäpunkki (Pneumonyssoides caninum) on 1-1,5 millimetriä pitkä, kermanvärinen hämähäkkieläin, joka elää koiran nenäonteloissa ja nenän sivuonteloissa. Se on varsin vilkasliikkeinen ja voi edetä senttimetrin sekunnissa. Nenäpunkki tarttuu suorissa kuonokontakteissa, muut tartuntatavat ovat epätodennäköisiä. Teoriassa tartunnan voi saada epäsuorasti esimerkiksi maata nuuskimalla, koska punkit voivat säilyä erossa koirasta kolme viikkoa sopivan viileissä ja kosteissa olosuhteissa.
Nenäpunkki koiralla – laaja oireiden kirjo
Oireiden vakavuus riippuu nenäpunkkien määrästä ja sijainnista. Voimakkaammin koira oireilee silloin, kun nenäpunkit ovat aiheuttaneet limakalvoilla allergisen reaktion, sijaitsevat ahtaissa, keskeisissä kohdissa tai silloin, kun punkkeja on määrällisesti paljon.
Perheessä voi olla sekä oireilevia ja oireettomia yksilöitä, koska eri koirilla voi olla eri määrä punkkeja, ne voivat sijaita eri paikoissa ja koirat voivat reagoida niihin eri tavoin. Jos talouden koirista yksi saa nenäpunkkidiagnoosin, kaikilla samoissa tiloissa oleskelevilla koirilla on käytännössä aina nenäpunkkeja.
Tyypillisiä oireita ovat hajuaistin heikkeneminen, niiskutus eli reverse sneezing, veden valuminen kirsusta, pään ravistelu, kuonoalueen kutina sekä nielurisojen tulehdukset.
Hajuaisti heikkenee, koska punkit aiheuttavat tulehdusreaktion ja limaneritystä hajusolukon alueelle. Reverse sneezing (käänteinen aivastus) on voimakas sisäänhengityskohtaus, joka voi kestää useamman minuutin. Se voi altistaa jopa mahalaukun laajentumalle ja kiertymälle.
Nenäpunkin häätö koiralta vaatii sitkeää lääkitsemistä
Usein nenäpunkkidiagnoosi tehdään tyypillisten oireiden ja hoitokokeilun perusteella. Verinäytteistä tartuntaa ei voida luotettavasti tutkia ja nenäpunkkien näkeminen on harvinaista.
Lääkkeitä nenäpunkin häätöön saa vain eläinlääkärin määräyksellä ja kaikki oireilevan koiran kanssa kuonokontaktissa olleet koirat tulisi hoitaa samalla kerralla. Lääkitys annetaan useamman kerran, jotta lääkitykseen reagoimattomat munamuodot ehtivät kehittyä ja saadaan häädettyä.
Ennen lääkityksen aloittamista tehdään yleistutkimus. Pitkä, pehmeä kitalaki aiheuttaa hengenvetokohtauksia varsinkin kääpiökoirille. Samantyyppisiä oireita on myös tulehduksissa, allergiassa, nenän vierasesineissä, virussairauksissa sekä sydänsairauksissa.
Teksti: Sympaattiset asiantuntijaeläinlääkärit
Kuvat: Jussi Kauppinen
© Sympaatti Oy. Lähde mainittava lainattaessa.