Koiran juurihoito – Hammastapaturmien hoito koiralla

Koiran juurihoito tulee ajankohtaiseksi, jos koiran hampaassa on esimerkiksi murtuma, tai hammasytimessä tai juuressa on tulehdus. Mitä juurihoidosta tulee tietää ja miten huolehdit koirasi suun ja hampaiden terveydestä itse?

Lue kaikki koiran juurihoidosta ja varaa aika tarkastukseen!

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia aiheita:

  • Mikä on koiran juurihoito? 
  • Milloin koiran juurihoito tehdään? 
  • Koiran juurihoito hinta – Näin valmistaudut koiran juurihoitoon
  • Koiran juurihoito ammattitaidolla ja edullisesti – Oulun Eläinklinikka

Mikä on koiran juurihoito?

Koiran juurihoito on hammaslääketieteellinen toimenpide, jossa hoidetaan hampaan juurikanavaan edenneitä tulehduksia tai infektioita. Tämä toimenpide tehdään yleensä silloin, kun hampaan juuriosa on vaurioitunut, joko trauman tai esimerkiksi syvän karieksen seurauksena. 

Juurihoidossa hampaan sisällä oleva tulehtunut tai kuollut kudos poistetaan, ja juurikanava puhdistetaan, desinfioidaan ja täytetään sen jälkeen erityisellä täytemateriaalilla. Tavoitteena on säilyttää hampaan funktio ja varmistaa sen kivuttomuus.

Milloin koiran juurihoito tehdään?

Koiran juurihoito tehdään yleensä silloin, kun hampaan juurikanavassa on havaittu infektio, joka ei parane itsestään. Tyypillisiä tilanteita, joissa juurihoitoa tarvitaan, ovat hampaan murtumat ja syvät kariekset, jotka ovat levinneet hampaan juureen. 

Oireita, jotka voivat viitata tarpeeseen juurihoitoon, ovat esimerkiksi hampaan värjäytyminen, jatkuva pureskeluongelma tai kipu syödessä. Eläinlääkärisi voi suositella juurihoitoa, jos se on paras vaihtoehto koirasi hampaan pelastamiseksi.

Koiran hammastapaturmien hoito – Näin se etenee

Kun koiran hammas tai suu oireilee, on aika selvittää, mistä on kyse. Ensin eläinlääkäri tutkii koiran hampaat sen ollessa hereillä, mikäli tutkimus on mahdollista hoitaa hereillä. 

Yleensä tutkimuksen yhteydessä kartoitetaan koiran syömis- ja pureskelutottumuksista. Tarvittaessa koira nukutetaan ja tehdään tarkempi hammastarkastus.

Jos hampaita on lohjennut, murtunut tai niissä on paljon kulumia ja värin muutoksia, on hampaat hyvä myös kuvata röntgenillä. Joskus hammasytimessä tai -juuressa voi olla tulehduksia tai muita muutoksia, vaikka se päälle päin näyttäisi normaalilta. Siksi hampaiden röntgenkuvaus on kaikkein luotettavin tapa tutkia koiran hampaat. 

Koiran juurihoito hinta

Juurihoidon hinta koiralle voi vaihdella huomattavasti riippuen useista tekijöistä, kuten hampaan sijainnista, vaurion laajuudesta ja klinikan sijainnista. Keskimäärin koiran juurihoito voi maksaa noin 500–1500 euroa per hammas

Hinta sisältää yleensä konsultoinnin, röntgenkuvat, anestesian, itse juurihoidon sekä mahdollisen täytteen asennuksen.  

Tutustu hinnastoomme tarkemmin täältä >>

Oulun Eläinklinikalla on käytössä LähiTapiolan, Agrian, Pohjantähden ja IFin suorakorvauspalvelut.

Näin valmistaudut koiran juurihoitoon

Ennen kuin koirasi menee juurihoitoon, on tärkeää valmistautua huolellisesti. 

Ennen toimenpidettä koiran tulee olla terve, eikä sillä tulisi olla muita hoitoa vaativia sairauksia. Varmista myös, että koira on paastonnut eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti ennen anestesiaa ja olette noudattaneet mahdollisia muita eläinlääkärin antamia ohjeita. 

Juurihoito tehdään nukutuksessa, joten koira ei kärsi hoidon aikana. Hoidon jälkeen koirasi kuitenkin saattaa tarvita pehmeää ruokaa ja lepoa toipuakseen kunnolla, joten varaudu siihen ennakkoon. Anestesian ja lääkityksen jälkeen koira saattaa olla tokkurainen, ja siksi sen vointia on hyvä valvoa rauhassa kotioloissa.

Juurihoidettua hammasta tulee kontrolloida röntgenkuvin, yleensä vähintään 3 kk ja vuoden kuluttua juurihoidosta, sekä säännöllisesti vielä myöhemminkin. Ammattitaitoisen eläinhammaslääkärin tekemänä juurihoidon ennuste on hyvä, ja kontrollikäynnit ovat vain varotoimenpide.

Koiran hampaiden ja suun hoito – ennaltaehkäise ongelmia

Koiran hampaiden ja suun hoito on kriittinen osa lemmikin terveyden ylläpitämistä, ja sen laiminlyönti voi johtaa vakaviin ongelmiin, kuten ientulehduksiin, hammaskiveen ja jopa hampaan menetykseen. 

Ensimmäinen ja tärkein askel on hampaiden säännöllinen harjaus, mikä olisi hyvä aloittaa jo pentuvaiheessa, jotta koira tottuu siihen. Käytä aina koirille suunniteltua, fluoritonta hammastahnaa, sillä ihmisten hammastahnat voivat olla myrkyllisiä koirille. Hampaita olisi hyvä harjata päivittäin, mutta vähintään pari kertaa viikossa auttaa ehkäisemään plakin kertymistä ja iensairauksia.

Harjauksen lisäksi koiran suun terveyttä voidaan tukea tarjoamalla puruluita, jotka auttavat mekaanisesti puhdistamaan hampaita ja ikeniä. Myös erityiset pureskeltavat herkut, jotka on suunniteltu hampaiden hoitoon, voivat olla hyödyllisiä. Ruokavalion laatu on myös tärkeä tekijä, sillä kovempi ruoka, kuten kuivanappulat, voivat vähentää plakin muodostumista.

Koiran suun terveyden tarkastaminen säännöllisesti on yhtä tärkeää. Tarkista koiran hampaat ja ikenet viikoittain punoituksen, turvotuksen, pahanhajuisen hengityksen tai hampaiden värjäytymisen varalta. Nämä voivat olla merkkejä hammas- tai ienongelmista, jotka vaativat eläinlääkärin hoitoa. 

Suositeltavaa on myös viedä koira säännöllisesti eläinlääkärille tarkastuttamaan hampaat ja ikenet ammattilaisen toimesta, erityisesti jos havaitset oireita, kuten ruokahaluttomuutta tai haluttomuutta pureskella.

Koiran juurihoito ammattitaidolla ja edullisesti – Oulun Eläinklinikka

Oulun Eläinklinikalta saat kaikki tarpeelliset palvelut lemmikkisi terveydenhuoltoon. Me tunnemme lemmikkisi tarpeet ja anatomian, ja hoidamme lemmikkisi sairaudet sekä ennaltaehkäisemme niiden syntymistä täydellä sydämellä ja ammattitaidolla. 

Hoidamme klinikallamme kissojen, koirien, jyrsijöiden ja lintujen lisäksi myös eksoottisia eläimiä. Otamme päivittäin vastaan sekä ajanvaraus- että päivystyspotilaita aukioloaikojemme puitteissa.

Perusterveydenhoidon lisäksi hoidamme myös vaativampaa erikoisosaamista vaativia potilaita. Klinikkamme on nykyaikaisesti ja monipuolisesti varusteltu, ja meiltä löytyy mm. monipuoliset kuvantamislaitteet (magneetti, röntgen, ultra), hammasvälineistöt ja tähystyslaitteet.

Henkilökuntamme koostuu kokeneista eläinlääkäreistä ja suuhygienian asiantuntijoista, jotka tarjoavat yksilöllistä hoitoa jokaiselle lemmikille, huomioiden sen ainutlaatuiset tarpeet ja terveydentilan. Huolehdimme myös lemmikin mukavuudesta ja turvallisuudesta hoitotoimenpiteiden aikana – tiedämme, että lemmikkisi on sinulle tärkeä.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Joulun ja uudenvuoden aukioloajat

Eläinlääkäri koiralle Oulussa.

Koiran hampaanpoisto hinta

Koira eläinlääkäriin, Oulun Eläinklinikka on paras paikka.

Koiran hampaanpoisto edessä? – Näin valmistaudut

Eläinlääkäripäivystyksen aukioloajat laajenevat Oulun Eläinklinikalla 1.10. alkaen.