Kesä tuo tullessaan valoisat illat, lämpimät päivät ja runsaasti yhteistä aikaa lemmikin kanssa. Sekä koirat että kissat nauttivat usein ulkoilusta ja luonnon tarjoamista virikkeistä, mutta lemmikinomistajan vastuulla on varmistaa, että kesä sujuu turvallisesti ja terveellisesti. Kuumuus, loiset ja kesän aktiviteetit voivat altistaa lemmikin erilaisille vaivoille, ellei niitä oteta huomioon riittävän ajoissa.
Jos lemmikki vaikuttaa poikkeavan väsyneeltä, läähättää voimakkaasti, ontuu, oksentaa tai käyttäytyy oudosti, älä jää seuraamaan tilannetta. Ota viipymättä yhteys eläinlääkäriin – nopea apu voi olla ratkaisevaa.
Koiran kesä – varjoa, vettä ja varovaisuutta
Koiran kanssa kesä voi olla täynnä yhteisiä hetkiä mökillä, retkillä tai lenkkipoluilla. Kuumina päivinä tärkeintä on huolehtia juomaveden riittävyydestä lemmikillesi ja viileistä lepopaikoista. Ulkoilua kannattaa ajoittaa varhaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, jolloin lämpötila on miellyttävämpi. Asfaltti voi polttaa koiran tassuja jo yllättävän alhaisissa lämpötiloissa, joten varjoisat reitit ja pehmeät alustat ovat paras valinta helteellä.
Erityisesti lyhytkuonoiset rodut, vanhat ja ylipainoiset koirat ovat alttiita koiran lämpöhalvaukselle. Läähätys, voimattomuus tai sekavuus voivat olla merkkejä ylikuumenemisesta, ja silloin on tärkeää toimia heti – viilentää koira maltillisesti ja olla yhteydessä eläinlääkäriin.
Monet koirat nauttivat myös uimisesta, mutta aina kannattaa valvoa tilannetta. Koira voi väsyä tai joutua liian syvälle. Uimisen jälkeen turkki on hyvä huuhdella ja korvat kuivata huolellisesti, jotta vältetään iho- ja korvatulehdukset.
Kissan kesä – turvattu ulkoilu ja tarkka seuranta
Kissat viettävät kesää mielellään ulkona, etenkin jos niillä on mahdollisuus valvottuun pihailuun tai ulkotarhaan. Vapaana ulkoilevat kissat kohtaavat kuitenkin kesällä monia riskejä: liikennettä, muita eläimiä ja loisvaaroja. Siksi kissan liikkumista on hyvä seurata, ja loishäädöt pitää hoitaa ajallaan.
Myös kissat voivat kärsiä kuumuudesta. Etenkin sisäkissoille tulee tarjota viileitä lepopaikkoja ja mahdollisuus vetäytyä pois auringosta. Juomaveden tulee olla puhdasta ja raikasta, ja useampi vesikuppi eri paikoissa voi kannustaa kissaa juomaan riittävästi.
Kesällä sisäkissat voivat innostua avoimista ikkunoista ja ovista. Varmista, että tuuletusikkunat ovat turvallisesti verkotettuja, jotta kissa ei pääse livahtamaan tai putoamaan vahingossa.
Voimassaoleva koiran madotus ja punkkien torjunta on hyvä muistaa kesän arjessa
Kissat ja koirat jakavat kesän aikana monia yhteisiä haasteita. Punkit ovat aktiivisimmillaan, ja ne voivat levittää sairauksia molemmille eläinryhmille. Punkkitorjunta kannattaakin suunnitella jo aikaisin keväällä. Pohjois-Suomessa punkkien esiintyvyys on kasvanut viime vuosina merkittävästi, ja havaintoja tehdään yhä aikaisemmin keväällä. Punkkeja on havaittu myös Kainuussa ja Rovaniemen korkeudella. Oulun seudulla punkkihavaintoja on tehty enemmän kuin esimerkiksi Turussa, ja alueella vallitseva laji on varhain aktivoituva taigapunkki. Punkkien levinneisyyden laajeneminen pohjoiseen johtuu osittain ilmaston lämpenemisestä, joka pidentää kasvukautta ja luo suotuisammat olosuhteet punkkien elinkaarelle. Lisätietoa punkkien esiintyvyydestä ja ajankohtaisista havainnoista löydät Punkkilive-palvelusta osoitteessa www.punkkilive.fi.
Kesällä luonnossa liikkuminen tuo mukanaan paitsi virkistystä, myös altistumista erilaisille ulkoisille ärsykkeille. Hyttyset, paarmat ja muut vertaimevät hyönteiset voivat aiheuttaa lemmikeille kutinaa, ihoärsytystä tai jopa allergisia reaktioita. Koira saattaa rapsuttaa itseään voimakkaasti, jolloin iho voi ärtyä tai rikkoutua. Erityisesti herkät tai ohuempi-ihoiset koirat ja kissat voivat saada voimakkaitakin paukamia, ja toisinaan kutina johtaa sekundaarisiin tulehduksiin, jotka vaativat eläinlääkärin hoitoa.
Hyönteisten aiheuttamien vaivojen ennaltaehkäisyssä tärkeää on säännöllinen loishäätö, johon sisältyy myös ulkoloisiin vaikuttavat valmisteet. Markkinoilla on valeluliuoksia, pantoja ja suihkeita, jotka hylkivät paitsi punkkeja myös lentäviä hyönteisiä. Ulkoilun jälkeen lemmikki kannattaa tarkistaa huolellisesti ja harjata turkki läpi mahdollisten punkkien tai muiden hyönteisten varalta. Myös kissan ja koiran madotus on hyvä pitää ajan tasalla, erityisesti ulkoilevien eläinten kohdalla.
Kyyt ja muut villieläimet
Toinen kesäinen riski ovat kyyt ja muut villieläimet, erityisesti mökkialueilla tai metsäpoluilla. Kyynpurema on koiralle ja kissalle hengenvaarallinen tila, joka vaatii aina välitöntä eläinlääkärin arviota ja hoitoa. Puremakohta voi turvota nopeasti ja eläin muuttua apaattiseksi tai kivuliaaksi. Ajoissa aloitettu hoito parantaa ennustetta merkittävästi.
Lemmikit voivat kohdata myös muita villieläimiä, kuten siilejä, oravia ja lintuja, jotka voivat herättää saalistusvietin. Saaliseläinten perässä ryntäily voi johtaa karkailuun, loukkaantumisiin tai törmäyksiin. Lisäksi siilin tai linnun vahingoittaminen voi olla eläinsuojelulain vastaista. Siksi valvonta ulkona on tärkeää, ja mökillä tai uudessa ympäristössä kannattaa harkita hihnassa ulkoiluttamista tai aitauksen käyttöä.
Myrkylliset ruoat ja kasvit
Grilliherkut eivät kuulu lemmikin ruokavalioon – erityisesti sipuli, suklaa, rusinat ja alkoholi ovat vaarallisia. Luonnossa myös monet kasvit ja sienet voivat aiheuttaa myrkytyksen oireita.
Grilliruokien ja kesäherkkujen houkutukset ovat osa suomalaista kesää, mutta niitä ei pidä jakaa lemmikin kanssa. Esimerkiksi maissintähkä, kananluut ja rasvaiset ruoat voivat aiheuttaa vakavia ruoansulatuskanavan ongelmia. Pidä lemmikki kaukana grillialueesta ja ruokajätteistä.
Äkilliset äänet ja juhlat
Kesä tuo mukanaan runsaasti juhlia, tapahtumia ja ääniä, jotka ovat ihmiselle ilon aihe, mutta voivat lemmikille aiheuttaa voimakasta stressiä tai pelkoa. Erityisesti ilotulitukset, raketit, kovalla soitettu musiikki ja ihmispaljous voivat järkyttää eläimen turvallisuuden tunnetta. Koirat ja kissat kuulevat korkeampia taajuuksia ja voimakkaammin kuin ihmiset, mikä tekee äkillisistä äänistä heille usein huomattavasti ahdistavampia.
Juhlapäivät, kuten juhannus tai uudet tapahtumat mökkialueilla ja kaupungin puistoissa, voivat laukaista lemmikissä pelkoreaktion, joka ilmenee levottomuutena, läähätyksenä, piiloutumisena tai jopa pakenemisena. Monet koirat reagoivat erityisesti pamauksiin ja voimakkaaseen bassoon, ja ilman valvontaa saattavat säikähtäessään karata hihnasta tai pihalta. Karkaamistilanteet voivat johtaa liikenneonnettomuuksiin tai pitkittyneisiin etsintöihin, etenkin vieraassa ympäristössä.
Kissat voivat reagoida voimakkaaseen meluun piiloutumalla päiväkausiksi tai muuttamalla käytöstään. Stressi voi näkyä ruokahalun heikkenemisenä, aggressiivisuutena tai esimerkiksi virtsaamisena epätavallisiin paikkoihin.
Lemmikin suojaaminen alkaa ennakoinnista. Ääniherkille eläimille kannattaa tarjota turvallinen ja rauhallinen tila, jossa äänet vaimentuvat – esimerkiksi ikkunoiden sulkeminen, verhojen vetäminen ja taustamusiikin soittaminen voivat auttaa peittämään ulkopuolisia ääniä. Turvallinen piilopaikka, kuten avoin kuljetushäkki tai pehmeä peti, voi toimia turvapaikkana.
Ulkoillessa on tärkeää varmistaa, että koira on kunnolla kiinnitetty hihnaan ja valjaisiin, ja että pihapiirit on aidattu tai valvottu. Lemmikin tunnistusmerkintä ja mikrosiru tulee pitää ajan tasalla, ja kaulapannassa olisi hyvä olla yhteystiedot selkeästi näkyvillä.
Koiran rokotukset, kiinnitys autossa ja passi – matkustavan koiran tarkistuslista
Matkustaminen lemmikin kanssa vaatii valmisteluja. Kun suunnittelet matkaa koiran kanssa, on tärkeää varmistaa, että kaikki olennaiset asiat ovat kunnossa hyvissä ajoin ennen lähtöä. Koiran rokotukset tulee tarkistaa ja tarvittaessa päivittää eläinlääkärissä, sillä useat maat edellyttävät voimassa olevaa rabiesrokotusta. Turvallinen kiinnitys ajoneuvossa on sekä lain että lemmikin hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä. Kissoille kuljetuslaatikko on pakollinen, ja koirat tulisi kiinnittää turvavöihin tai matkustaa häkissä. Jos suuntaat ulkomaille, lemmikkisi tarvitsee lisäksi EU-lemmikkipassin, johon rokotustiedot merkitään virallisesti. Huolellisesti suunniteltu matka takaa koiralle turvallisen ja stressittömän matkustuskokemuksen.
Turvallinen kesä on lemmikille onnellinen kesä
Kesä voi tarjota lemmikeille runsaasti virikkeitä ja yhteistä aikaa perheen kanssa, kunhan omistaja huolehtii perusasioista. Vesi, varjo, seuranta ja ennaltaehkäisevä hoito muodostavat perustan, jolle hyvä ja turvallinen kesä rakentuu. Kun omistaja pysyy valppaana ja tietoisena kesän erityisistä haasteista, lemmikki voi nauttia vuoden kauneimmasta ajasta täysillä – juuri niin kuin kuuluukin.