Mitä koiran fysioterapia tarkoittaa?
Eläinfysioterapian tarkoituksena on kuntouttaa eläimiä, joiden toimintakyky on madaltunut vamman tai sairauden seurauksena. Eläinfysioterapeutit toteuttavat tuki- ja liikuntaelimistön manuaalista terapiaa, neuvontaa ja opastusta eläinten kuntoutttamisessa, hoidossa, harjoittamisessa sekä ravintoon liittyvissä asioissa. Usein eläinfysioterapeutti kuntouttaa eläimiä eläinlääkärin suorittaman leikkauksen jälkeen.
Eläinfysioterapia perustuu aina fysioterapeuttiseen tutkimukseen, jossa selvitetään eläimen mahdolliset toimintakykyyn vaikuttavat tekijät.
Eläinfysioterapeutti on peruskoulutukseltaan fysioterapeutti, joka on suorittanut ammattikorkeakoulutasoisen fysioterapeutin ammattitutkinnon, sekä eläinfysioterapeutin erikoistumisopinnot ammattikorkeakoulussa.
Eläinten kuntoutus on osa nykypäivän eläinten lääketieteellistä hoitoa. Kuntoutusta toteutetaan useimmiten eläinlääkärin suorittaman kirurgisen hoidon jälkeen, toimintakyvyn normalisoitumiseksi.
Eläimiä kuntoutetaan myös niissä sairaustapauksissa, joissa eläintä ei voida kirurgisesti hoitaa. Useita eri hermostollisia sairauksia, sekä erilaisia rappeumasairauksia sairastavia eläimiä kuntoutetaan, jolloin eläimen hyvä elämänlaatu voidaan säilyttää jopa vuosia sairaudesta huolimatta.
Esimerkkejä koiran kuntoutuksessa ja hoidossa käytettävistä terapiamuodoista
Lihasten ja luurakenteiden manuaalinen käsittely:
Manuaalisella käsittelyllä tarkoitetaan lihasten ja sidoskudosten sekä nivel- ja nikamarakenteiden käsittelyä. Manuaalisella käsittelyllä vaikutetaan lihasten ja nivelten liikkuvuuteen ja elastisuuteen. Manuaalista terapiaa käytetään myös usein nivelten ja nikamien virheasentojen kuntouttamiseen.
Neuraalikudoksen manuaalinen käsittely:
Hermokudosta voidaan myös käsitellä manuaalisesti. Mm. vamman aiheuttaman hermon liukumattomuus on yleisimpiä manuaalisella terapialla hoidettavia neuraalikudoksen käsittelyitä.
Akupunktio:
Kiinalaisesta lääketieteestä periytyvä akupunktiohoito on otettu myös länsimaalaiseen koululääketieteeseen ja eläinlääketieteeseen vahvasti suosiotaan kasvattavana hoitomuotona. Akupunktiolla voidaan hoitaa useita eri sairauksia, mutta yleisimmin eläinfysioterapeutit käyttävät akupunktiota tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien aiheuttamien kipujen hoitamiseen sekä lihasten rentouttamiseen.
Liikehoidot ja liikemallia korjaava terapia:
Liikehoitoja käytetään usein eri halvausoireiden kuntoutuksessa sekä leikkausten jälkeisessä kuntoutuksessa. Eläinfysioterapeutti tekee eläimestä tutkimuksensa perusteella liikeanalyysin, jonka pohjalta eläintä harjoitetaan oikean liikemallin aikaansaamiseksi. Yleisimpiä harjoitusmuotoja ovat erilaiset tasapainoharjoitteet, esteharjoittelu ja vesiterapia. Eläinfysioterapeutti laatii eläimen omistajille kirjalliset ohjeet kotona tapahtuvaan harjoitteluun, joka on tärkeä osa eläimen fysioterapiaa.