Kissojen äkillisen ripuli- ja oksenteluoireen aiheuttajina voi olla sopimaton ruokavalio, bakteeri-/virustartunta, sisäloiset tai ylensyönti.
Satunnainen karvapallojen oksentelu on normaalia, etenkin pitkäkarvaisilla kissoilla. Karvapallojen oksentelua voi ehkäistä vähentämällä kissan nuoleman irtokarvan määrää harjaamalla kissa säännöllisesti.
Mikäli kissan yleistila on normaali, voidaan sitä hoitaa kotona. Nesteensaannista on huolehdittava, koska potilas menettää nestettä nopeasti oksentelun ja ripuloimisen seurauksena. Normaali nesteentarve kissalla on noin 0,3-0,5 dl/vrk. Juomaveteen voi lisätä Nutrisal- jauhetta, joka korvaa oksennuksen ja ripulin mukana menetettyä nestettä ja ravintosuoloja. Mikäli eläin ei juo tarpeeksi, sitä on juotettava esim. muoviruiskulla.
Kissaa ei saa paastottaa. Kissalle voi tarjota suoliston toimintaa tukevaa erikoisruokaa. Suoliston toimintaa tukevia, korkean sulavuuden omaavia ja menetettyjä ravintoaineita korvaavia ruokia ovat esim. Hill’s i/d ja Royal Canin gastrointestinal. Näitä ruokia on saatavissa klinikoilta ja rajoitetusti apteekeista.
Kissalle voi kotona myös antaa mahan ja suoliston toimintaa tasapainottavia valmisteita, esim. Promax, Enteromicro, Canikur ja Canius.
Eläinlääkäriin on syytä olla yhteydessä mikäli:
– oksenteluoire on rajua, tai jatkuu yli vuorokauden. Kissan oksentelun taustalla voi olla vakavampi sairaus esim. haimatulehdus, munuais-, kilpirauhas- tai kasvainsairaus
– yleistila heikkenee
– kyseessä on pentu tai iäkäs kissa
– oksennuksessa tai ulosteessa on runsaasti kirkkaanpunaista verta tai oksennuksessa mustia hiutaleita
– edes pienet nestemäärät eivät pysy sisällä, vaan kissa oksentaa kaiken heti juotuaan tai ”pulauttelee” ruuan tai limaa
– voimakkaita kipuoireita (kissa valittaa, vatsa on kosketusarka, kissa köyristelee selkää)