Koiran ja kissan hammassairaudet

Joka viides eläinlääkärillä käyvistä eri-ikäisistä ja -rotuisista koirista kärsii hammaskivestä ja ientulehduksesta. Tutkimukset osoittavat, että 80 %:lla noin kahden vuoden ikäisistä koirista ja 70 %:lla saman ikäisistä kissoista on hammassairauksiin viittaavia oireita. Tämän vuoksi on tärkeää säilyttää lemmikin suun eli hampaiden ja ikenien terveys koko sen eliniän ajan. Päivittäinen hampaiden harjaaminen vähentää plakin ja hammaskiven muodostumista merkittävästi.

Suun terveyden ongelmat saavat alkunsa plakin eli bakteerien muodostamien polysakkaridien ja syljen glykoproteiinien muodostaman pehmeän bakteerimassan jatkuvasta kertymisestä hampaan pinnalle. Ilman kunnollista päivittäistä puhdistusta syljen kalsium kovettaa plakin hammaskiveksi, joka muodostaa hampaiden pinnalle rumentavan kovan kellanruskean kerroksen, joka työntyy ientaskuun. Bakteeritoiminta johtaa vähitellen ientulehdukseen ja hammasta kiinnipitävien sidekudossäikeiden sekä sitä ympäröivän kiinnityskudoksen hajoamiseen. Osa näistä bakteereista tuottaa haihtuvia rikkiyhdisteitä, minkä johdosta lemminkin suu ja hengitys voivat haista pahalle. Jos hammaskiveä ei tässä vaiheessa poisteta, bakteerit saavuttavat hammasta ympäröivän alveoliluun ja hampaiden kiinnityskudokset tuhoutuvat. Tämän seurauksena hampaat alkavat heilua ja lopulta ne irtoavat kokonaan.

Mikäli tulehdusta suussa ei hoideta eikä hammaskiveä poisteta, bakteerit voivat päästä lemmikin verenkiertoon esimerkiksi ienhaavojen kautta ja levitä sitä kautta tärkeimpiin sisäelimiin aiheuttaen tulehduksia esimerkiksi maksassa ja munuaisissa. Bakteerit lisäävät myös tulehdusriskiä sydänläppävikaisilla lemmikeillä sekä vaikeuttavat joidenkin sairauksien kuten esimerkiksi diabeteksen hoitoa.

Hammassairauksien syntyyn vaikuttavia tekijöitä

Huono suuhygienia:

Ilman päivittäistä hampaiden puhdistusta tai kunnollista ennalta ehkäisevää hoitoa, plakki ja hammaskivi voivat johtaa ientulehdukseen sekä muihin suun ja ikenen tukikudoksen tulehdussairauksiin.

Ravinto:

Mikäli lemmikkiä ruokitaan vain pehmeällä ruoalla, se on voi johtaa plakin nopeampaan kerääntymiseen hampaan pinnalle.
Lemmikin puruaktiviteetin lisääminen auttaa plakin poistossa ja auttaa hampaiden puhdistumista.

Rotu ja ikä:

Pienet koirarodut, joiden hampaat ovat usein tiheät ja epätasaisesti sijoittuneet. Joillakin kissaroduilla, kuten somaleilla ja abessinialaisilla on taipumus sairastua herkemmin hampaan- ja ikenen tukikudossairauksiin. Hampaiden tukikudossairauksia esiintyy myös useammin lemmikin ikääntyessä.

Hammassairauksien oireita

  • Pahanhajuinen hengitys sekä lisääntynyt syljen eritys
  • Vertavuotavat ja punoittavat ikenet
  • Keltaisenruskean kovan kerroksen eli hammaskiven muodostuminen hampaan pinnalle sekä hampaiden irtoaminen
  • Syömisvaikeudet, kuten ruokahaluttomuus, muutokset pureskelu- tai ruokailutavoissa sekä suun raapiminen
  • Alakuloinen käyttäytyminen

Koiran ja kissan hampaiden hoito ja hammaskivien ehkäisy

Totuta lemmikkisi hampaiden harjaukseen jo pentuiässä. Hampaiden harjaus kannattaa aloittaa vähitellen. Älä heti avaa lemmikkisi suuta kokonaan, vaan totuta se suun käsittelyyn aluksi esimerkiksi hieromalla sen huulia ja kuonoa. Puhdista aluksi hampaita varovaisesti vaikka sormen ympärille kiedotulla kangastukolla ja anna sen maistaa eläimelle tarkoitettua hammastahnaa vaikka sormen päästä. Kun lemmikkisi on tottunut suun ja hampaiden käsittelyyn, siirry vähitellen käyttämään lemmikeille tarkoitettua hammasharjaa ja tahnaa, joita saa ostaa esimerkiksi eläinlääkäriasemilta. Hampaiden harjaus aloitetaan vähitellen muutama hammas kerrallaan, etu- ja kulmahampaiden ulkopinnoilta. Kun lemmikkisi on tottunut näiden hampaiden harjaukseen siirry vähitellen takana olevien hampaiden harjaukseen sekä siirry hampaiden sisä- ja purupintojen puhdistukseen.

Muista harjata hampaat päivittäin, sillä se on tehokkain tapa estää plakin kertyminen hampaisiin sekä estää hammaskiven muodostuminen.

Mikäli hampaiden harjaus ei onnistu, eläinlääkäriasemalta saat neuvoja muiden ennaltaehkäisevien hoitokeinojen, kuten erityisruokien ja entsyymimakupalojen käytöstä hammassairauksien ehkäisyssä.

Lemmikin hampaat kannattaa aina tarkistuttaa säännöllisesti eläinlääkärillä. Eläinlääkärisi tutkii lemmikin suun ja hampaat, sekä päättää mitä hoitotoimenpiteitä mahdollisesti tarvitaan.

Eläinlääkärisi saattaa suositella plakin ja hammaskiven poistoa ja hampaiden kiillotusta, vaikkei lemmikillä olisikaan mitään erityistä hampaisiin liittyvää ongelmaa tai hammassairauksiin liittyviä oireita. Joissakin tapauksissa, mikäli hammaskiveä ja ientulehdusta on runsaasti, eläinlääkärisi voi suositella liikkuvien tai vahingoittuneiden hampaiden poistoa. Näiden toimenpiteiden ajaksi lemmikki yleensä rauhoitetaan.

Jaa artikkeli:

Eläinlääkäripäivystyksen aukioloajat laajenevat Oulun Eläinklinikalla 1.10. alkaen.